Sibirski Haski Pas – Sve O Karakteristikama I Dresuri Haskija

 

Sibirski Haski pas je izuzetno popularan kućni ljubimac u svijetu. Zašto? Vežu li se uz popularnost dobre karakteristike?

Pogledajte sve o karakteristikama i dresuri Haskija.

Sibirski Haski psi spadaju u radne pse. Ova pasmina pasa potječe, kao što i samo ime kaže, iz Sibira.

Tamo su se koristili za vuču saonica, te su često vrijeme provodili u čoporima s vlasnicima i drugim psima. Iz tog razloga posjeduju snažan instinkt pripadnosti čoporu.

U ovom članku ćete vidjeti:

 • Karakteristike Sibirskog Haskija.
 • Kako se ponašaju Sibirski Haski psi prema djeci, strancima i životinjama?
 • Kako dresirati Haskija?
 • Je li Sibirski Haski Pas dobar izbor za vas.
 • Slike Haskija.

Sibirski Haski pasmina pasa nalazi se na raznim ljestvicama pasa, ali izdvojio bih da slove kao najljepši psi na svijetu jer to doista i jesu.

Pogledajmo sada karakteristike Sibirskog Haskija.

 

Karakteristike Sibirskog Haskija

Karakteristike Sibirskog Haskija

Želite vidjeti sve o Sibirski Haskiji pasmini pasa? Karakteristike Sibirskih Haskija su izvrsne za sve koji žele lijepog, velikog i prijateljskog psa, ali…

…valja upozoriti kako se radi i o zahtjevnim psima.

Ne preporučuju se za početnike jer se često ne mogu nositi s ovim zahtjevnijim psima.

Zašto?

Naime radi se o energičnoj i izuzetno prijateljskoj pasmini pasa koja zahtjeva puno pažnje i fizičke aktivnosti.

Ako nemate vremena i ne možete se posvetiti njima, tada oni nisu dobar izbor za vas. Koje su ostale najvažnije karakteristike Sibirskog Haskija?

Osnovne karakteristike Haskija su:

 1. Težina– ženke 16 do 23 kg i mužjaci 20 do 27 kg.
 2. Visina – ženke 50 do 56 cm i mužjaci 54 do 60 cm.
 3. Životni vijek – 12 do 15 godina.
 4. Karakter – inteligentni, oprezni, prijateljski, nježni i vole odlaziti.
 5. Bolesti pasa – radi se o vrlo zdravoj pasmini pasa bez nekih karakterističnih bolesti.
 6. Briga– Sibirski Haski ima predivnu dlaku koju je potrebno tjedno češljati. Kupanje im nije neophodno i zapravo ih je potrebno kupati nekoliko puta godišnje. Ovo je radna pasmina pasa koja apsolutno obožava fizičku aktivnosti, a posebno trčanje.
 7. Hrana za pse– odabirom kvalitetne hrane za pse vaš će psić biti lijep i zdrav. Odabir kvalitetne hrane bitan je ne samo za zdravlje psića već i za lijepu dlaku Haskija. Pripazite na količinu unosa kalorija i proteina. Haskijima se tijekom ljetnih mjeseci zbog smanjenje razine fizičke aktivnosti smanjuje unos kalorija dok im se u zimskim mjesecima ili kada su aktivniji povećava unos kalorija. Dakle prema potrebama i navikama odredite koliko da pas jede.
 8. Dresura pasa– Dresura Haskija je zahtjevnija. Naime radi se o jednim od najgorih pasmina pasa za dresuru. Zašto? Izuzetno su samostalni i mogu biti itekako tvrdoglavi tijekom dresure. Potrebno ih je početi dresirati u ranoj dobi kako bi vas prihvatio kao vođu i slušao.

Kao i kod svake pasmine pasa savjetujem ranu socijalizaciju kako bi se pas priviknuo na različite ljude, djecu, životinje i mjesta.

Također…

…kada šećete sa psom uvijek ga morate imati na uzici jer Haskiji vole otrčati samostalno, a kada se nalazi u dvorištu preporučuje se da imate ograđeno dvorište.

Za samo nekoliko trenutaka otkrit ću vam kakvo je ponašanje ovih pasa.

 

Ponašanje Pasa

Haski psi

Sibirski Haski pas je prekrasni, miroljubiv, prijateljski, ali opet samostalni pas. Izuzetno su snažni i spadaju u radne pse.

Iako su izuzetno popularni ne preporučuju se svakome.

U prethodnom dijelu mogli ste vidjeti sve o karakteristikama Haskija, a u narednom dijelu slijedi sve o ponašanju haskija.

 

Da li Sibirski Haski pas laje?

Ova pasmina pasa je izuzetno vokalna. Oni rijetko laju, ali obožavaju zavijati. Upravo zato možda neće biti baš najomiljeniji susjedima, a također nisu najbolji psi za stan.

Dakle jedino dobro izdresirani Haski pogodan je za život u stanu.

Ako želite saznati više o lajanju pasa i kako ukloniti problem s lajanjem, pogledajte moj članak u kojem opisujem zašto pas laje i kako zaustaviti lajanje psa.

 

Kako se ponašaju prema strancima?

Kao što sam prethodno naveo ova pasmina je prijateljska prema svima pa tako i strancima. Vole upoznavati nove ljude i nećete imati nikakvih problema ako vam često dolaze prijatelji u posjet.

Naravno ovo vrijedi za dobro socijaliziranog Haski psa.

 

Kako se ponašaju prema djeci?

Sibirski Haski je dobar obiteljski pas koji obožava djecu, a posebno se voli igrati i spavati s djecom. Dakle Haskiji su dobra alternativa za mekan i udoban jastuk.

Dakle ova pasmina može biti odličan izbor ako ste aktivna obitelj s djecom.

Ipak kao i kod svake pasmine, savjetujem da ako imate malo dijete svakako nadgledate kako se odnosi prema psu. Većina pasa ne tolerira najbolje određene situacije.

Pas je često agresivan u situacijama kada:

 • pokazuje znakove dominacije,
 • ga nešto grize za uši i rep,
 • ga se povlači za uši i rep,
 • spava,
 • jede.

Dakle nadgledajte interakciju i spriječite neželjene posljedice neprimjerenog ponašanja obje strane.

 

Kako se ponašaju prema drugim psima?

Sibirski Haski psi se dobro slažu s drugim psima.

Oni su društveni i prijateljski tako da nećete imati nikakvih problema ako posjedujete nekoliko pasa. Ipak potrebno ih je rano socijalizirati kao i sve druge pse.

Također imaju izraženiji predatorski nagon i često će potrčati za manjim životinjama.

 

Da li rade štetu po kući?

Izuzetno energične pasmine pa tako i Haskiji mogu biti vrlo destruktivne. Potrebno ih je dobro fizički i mentalno stimulirati.

Bez dovoljno stimulacije valja napomenuti da će biti destruktivni:

 • u kući
 • i vani.

Dakle Haskiji svakako nisu pasmina koju možete ostaviti samu po cijele dane u dvorištu. Radi se o psima koji zahtijevaju puno brige.

Također destruktivna ponašanja psa uključuju:

 • žvakanje stvari,
 • kopanje,
 • lajanje,
 • lizanje.

Ako već i morate otići i ostaviti pse same. Svakako savjetujem da pokušate spriječiti ili ublažiti destruktivna ponašanja žvakanja i kopanja po kući i vani pomoću glazbene terapije.

Zašto glazbena terapija?

Glazba za pse je metoda koja opušta pse i čini ih smirenijima. Pomaže vlasnicima pasa diljem svijeta kod problema destruktivnog ponašanja. Kako?

Glazba za pse koja se koristi u glazbenoj terapiji smiruje živčani sustav psa i pomaže mu da se opusti.

 

Je li Sibirski Haski agresivan pas?

Sibirski Haski ne spada u agresivne pasmine pasa. Radi se o izuzetno prijateljski nastrojenim psima prema strancima, drugim životinjama i djeci.

Agresivnost im nije prirodno ponašanje.

Iako Haskiji nisu agresivni oni imaju izraženiji lovački instinkt i uvijek će potrčati za manjim životinjama tako da pripazite na ovu činjenicu kod šetnje.

Ako je pas agresivan prema…

…ljudima i drugim psima tada ste svakako negdje pogriješili. Kako biste izbjegli probleme rano socijalizirajte psa i savjetujem da pogledate članak kako dresirati agresivnog psa.

Želite li vidjeti kako dresirati haskija?

 

Dresura Haskija

Dresura Haskija

Dresura Haskija može biti zahtjevnija za početnike, ali i iskusnije vlasnike pasa. Naime Haskiji spadaju u jedne od najgorih pasmina pasa za dresuru.

Zašto?

Dresura Haskija je zahtjevnija jer:

 • ne reagiraju najbolje na svakoga,
 • mogu biti izuzetno tvrdoglavi,
 • im dresura brzo dosadi.

Dakle iako ne slove kao najbolji psi za dresuru može ih se dresirati i vlasnici pasa diljem svijeta koji posvećuju pažnju ovim psima uspijevaju. Kako?

Kako dresirati Haskija?

Ovim psima potreban je snažan vođa. Naime Haskiji su u prošlosti živjeli u čoporima kako bi preživjeli i slušat će najjačeg vođu koji ima autoritet.

Kako postati vođa?

Potrebno je započeti s dresurom Haskija u ranoj dobi kako bi vas prihvatio kao vođu. Iako je ovo najvažnije za dresuru, za uspješnu dresuru potrebno je poznavati tehnike dresure pasa.

Koje?

Kao i kod svake pasmine pasa, a pogotovo ove zahtjevnije za početnike i za dresiranje, savjetujem da se educirate o dresuri. Gdje?

Uspješna dresura pasa zahtjeva:

Također savjetujem da pogledate top 10 znakova govora pasa  kako biste mogli prepoznati neverbalne znakove kojima pas priča.

Naime psi pričaju neverbalnim znakovima.

U ovom članku navodim 10 najosnovnijih znakova koje bi svaki vlasnik pasa trebao znati.

Dakle započnite dresurom haskija u ranoj dobi, koristite tehniku pozitivnog poticanja, budite dosljedni i nećete imati nikakvih problema s…

…dresurom svog psa.

Ako ste čitali članak do sada ste vidjeli sve o karakteristikama i dresuri Haskija, ali sada slijedi zašto je doista Sibirski Haski pas zahtjevan za početnike i kada je on dobar izbor budućih vlasnika. Spremni?

Za samo nekoliko trenutaka vidjet ćete zahtijevaju li ovi psi puno pažnje.

 

Želi Li Sibirski Haski Pas Puno Pažnje Vlasnika?

Sibirski Haski Pas

Sibirski Haski pas svakako zahtijeva puno pažnje vlasnika i ostalih članova obitelji. Oni nikako ne toleriraju kada su ostavljeni sami vani ili u kući dugo vremena.

Često je početnicima posvećivanje pažnje prenaporna.

Naime početnici ne znaju u što se upuštaju, te nabave ove energične i druželjubive pse, a zapravo žele samostalnog psa. Ne preporučujem ih vlasnicima i obiteljima koje nisu spremne…

…posvetiti se ovim psima.

Ako je pas ostavljen samostalno dugo vremena bez pažnje on postaje anksiozan i destruktivan i javljaju se mnoga neželjena ponašanja.

Pogledajte više o problemu anksioznost kod pasa i kako je spriječiti.

 

Sibirski Haski Pas – Dobar Izbor Ili Ne?

Sibirski Haski

Sibirski Haski pas je prekrasni, energični, veseli i druželjubiv psić. Izuzetno su prijateljski i omiljeni od strane vlasnika diljem svijeta, ali ne preporučuju se svakome.

Zašto?

U prethodnom dijelu članka mogli ste vidjeti sve o karakteristikama i dresuri Haskija, te možete već sada zaključiti zašto nisu najbolji za početnike.

Vlasnici pasa često nisu spremni za posjedovanje psa.

Pas je živo biće, a zahtjevnija pasmine poput Haskija imaju snažnu povezanost s čoporom odnosno u vašem slučaju obitelji i zahtijevaju pažnju.

Također energični su i žele vrijeme provoditi u aktivnostima.

Bez puno pažnje i fizičke stimulacije Haskiji će biti anksiozni, nezadovoljni i destruktivni. Dakle ako trebate psa koji će ležati u kući i čekati vaš dolazak, tada Sibirski Haski pas nije za vas.

Sibirski Haski psi su:

 • Dobar izbor ako tražite energičnog psa koji je uvijek spreman za igru i trčanje.
 • Dobar izbor ako tražite radnog psa.
 • Dobar izbor ako tražite psa za djecu.
 • Nisu dobar izbor ako želite psa koji ne zahtijeva puno pažnje.
 • Nisu dobar izbor ako želite psa koji će živjeti u kući bez puno fizičke aktivnosti.
 • Nisu dobar izbor za pse koji će živjeti u stanu.

Dakle ako ste aktivna osoba, obitelj i ako imate vremena posvetiti se ovim psima tada će Haski biti  nevjerojatno lijep i prijateljski psić koji će vas uvijek obožavati.

Tražite li takvog psa?

Ako je vaš odgovor da tada svakako preporučujem ovu pasminu za vas. U protivnom znajte da ćete imati puno problema s kojima se vlasnici pasa često ne mogu nositi.

Pogledajmo sada slike Haskija.

 

Slike Haskija

U nastavku slijede slike Sibirskih Haskija:

Slika štenaca Haskija:

Slika štenaca Haskija

Slika odraslog Haskija:

Slika odraslog Haskija

Slika starijeg Haskija:

Slika starijeg Haskija

 

Zaključak

Ako ste razmišljali o nabavi ovog psa tada ste zasigurno željeli prije vidjeti sve o karakteristikama i dresuri Haskija.

Zar ne?

Dobar izbor jer Sibirski Haski pas definitivno nije za svakoga. Zašto?

Ukratko radi se o prekrasnim, prijateljskim i obiteljskim psima koji zahtijevaju izuzetno puno pažnje, fizičke aktivnosti i nisu najbolji za dresuru.

Dakle nabava ovih prekrasnih pasa nosi za sobom i odgovornost, te svakodnevnu posvećenost.

 

Zahvala!

Hvala Vam što ste posjetili našu stranicu i nadamo se da ste uživali u članku. Ako Vam je članak bio koristan i dobar podijelite ga s vašim prijateljima.

Sačuvajmo naše kućne ljubimce zdravima i veselima!

 

YouTube Video O Svim Karakteristikama Haskija

YouTube video o svim karakteristikama haskija prikazuje vam top 8 najvažnijih karakteristika. Na početku članka nalazi se video na hrvatskom, a za sve koji preferiraju engleski jezik ovdje se nalazi engleska inačica.

Slijedi video all about the siberian husky dog breed:

 

Naši partneri:

Pasmine- Sibirski Husky: https://www.kucniljubimcitv.com/k9-sibirski-haski

Koliko vam je članak pomogao? Ništa (1)Malo (2)Srednje (3)Dovoljno (4)Puno (5)
Zahvaljujemo na povratnoj informaciji.
Loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)