Koliko Dugo Traje Tjeranje Pasa? Sezona Parenja Pasa – Kada Sterilizirati Psa

Sezona parenja pasa, tjeranje pasa ili estrus je jedan spolni ciklus u uzgoju pasa kada je kuja spremna prihvatiti mužjaka.

Parenje pasa je jedan karakterističan proces. U početku sezone parenja pasa razina estrogena se značajno poveća, a zatim brzo smanji. U ovom ciklusu dolazi do ovulacije pri čemu dolazi do sazrijevanja jajne ćelije u jajovodu i spremnosti za oplodnju.

Idealno sterilizaciju je potrebno napraviti prije početka tjeranja psa.

Prije nego što vidite koliko dugo pas ostaje u sezoni parenja, potrebno je saznati kada započinje tjeranje kod pasa.

Kada Prvi Puta Započinje Sezona Parenja Kod Pasa? Prvo Tjeranje Pasa

Tjeranje pasaPrva sezona parenja kod pasa odnosno tjeranje pasa započinje kod starosti psa od 6 do 24 mjeseci. Prvenstveno ono ovisi o pasmini.

Kod manjih pasmina sezona parenja započinje prije, dok kod velikih pasmina sezona parenja započinje kasnije.

Spolna zrelost psa obično je:

 • Kod velikih pasmina: 18 – 24 mjeseci starosti psa.
 • Kod srednjih pasmina: 15 – 18 mjeseci starosti psa.
 • Kod malih pasmina: 12 – 18 mjeseci starosti psa.

Ženka psa ima dva normalna ciklusa parenja od kojih svaki traje od 18 do 24 dana.

Kada se psi tjeraju?

Psi se tjeraju:

 1. Od siječnja do ožujka
 2. Od kolovoza do listopada

Karakteristično je da u tom periodu kuja ima značajnije promjene u raspoloženju. Te promjene možete usporediti s promjenama raspoloženja žena prije menstruacije. Također tijekom sezone parenja, kuja često liže stidnicu (vulva).

Senzualnost je u tim periodima normalna.

Kako Često Se Psi Tjeraju?

Učestalost tjeranja pasa ovisi ponajviše o vrsti pasmine, a također dolazi i do pojedinačnih razlika od pasa do pasa. Ipak karakteristično za ne kastrirane pse je da imaju sezonu parenja dva puta godišnje.

Najčešće svakih šest mjeseci.

Za samo nekoliko sekundi vidjet ćete koliko dugo kuja privlači mužjaka.

Koliko Dugo Traje Tjeranje Pasa? Koliko Dugo Ostaje U Sezoni Parenja?

U vrijeme sezone parenja kuja privlači mužjake određeni vremenski period. Iako se kuja tjera oko 18 dana, ona nije uvijek spremne za spolne odnose. Dakle koliko dugo traje tjeranje pasa?

Tijekom sezone parenja kuja dopušta mužjaku prilazak samo pola vremenskog razdoblja.

Kako Mogu Znati Da Je Moj Pas U Sezoni Parenja? Znakovi Da Se Pas Tjera?

Sezona parenja pasaKada je pas u sezoni parenja, postoje karakteristične promjene. Promjene su karakteristični znakovi koji vam otkrivaju da se vaš pas tjera.

Dakle, kako mogu znati da je moj pas u sezoni parenja?

 1. Promjene u ponašanju

Najznačajnije promjene koje vlasnici kućnih ljubimca prvo primijete u sezoni parenja su promjene u ponašanju.

Tijekom tjeranja vaš će pas biti…

 • nervozan,
 • uznemiren i
 • oprezan

…više nego inače. U nekim slučajevima događa se i sasvim suprotno. Naime određeni psi će biti manje aktivni nego inače.

Kao što sam prethodno naveo kuja je spremna za parenje samo u pola vremenskog razdoblja. Is tog razloga će pokazivati agresivnost prema ostalim psima, ali i prema ljudima.

 1. Češće mokrenje

Sljedeći karakteristični znak da se pas tjera je češće uriniranje ili mokrenje. Mokrenje je za pse karakterističan način komunikacije.

Ženka će mokriti češće kako bi ostali psi znali da je ona u sezoni parenja.

 1. Natečena stidnica (vulva)

Ova oteklina nije bolna i događa se nekoliko dana prije krvarenja.

 1. Krvarenje

Jedan od prvih znakova početka tjeranja psa je krvarenje. Tijekom sezone parenja moguće su promjene u količini, boji i vremenskom razdoblju krvnih iscjedaka.

 1. Lizanje genitalnog područja

Psi pokušavaju zadržati genitalno područje čistim. Ponekad je to neuspješno tako da vlasnici koji drže kućnog ljubimca u kući često za vrijeme tjeranja pasa pribjegavaju rješenjima poput pelena za pse.

 1. Promjene na psu

Na kujici ćete za vrijeme tjeranja ponekad vidjeti promjene uzrokovane hormonima. Kada se mužjaci približe kuja će osim promjene u raspoloženju imati i ponekad promjene na sebi.

 1. Njušenje

Zbog hormonalnih promjena mužjaci će pojačano njušiti ženku. Karakteristični miris signal je mužjaku da je kuja spremna za parenje.

 1. Promjene u apetitu

U većini slučaja će se tijekom sezone parenja kod psa povećati apetit jer će njihovo tijelo zahtijevati više energije.

Ipak kao što je prethodno navedeno neki psi će pokazivati manju aktivnost, te će se njima u većini slučajeva za vrijeme tjeranja smanjiti apetit.

 1. Promjene temperature

Povećanje tjelesne temperature psa moguće su u sezoni parenja. Ipak važno je napomenuti ako se temperaturne promjene događaju kada pas nije u sezoni parenja one mogu pokazivati na ozbiljne probleme kod psa.

U tim slučajevima preporučujem da obavite posjet veterinaru.

Da Li Mogu Sterilizirati Psa Prije Početka Sezone Parenja? Kastracija Psa Prije Tjeranja

Kastracija PsaPreporučeno je da ako želite kastrirate odnosno sterilizirate psa prije početka sezone parenja odnosno tjeranja psa.

Sterilizaciju pasa moguće je obaviti prije tjeranja kod:

 • ženka odnosno kuja i
 • mužjaka

Na ovaj način spriječit ćete neželjenu trudnoću i ciklus estrus. Isto tako sterilizacija prije trudnoće može pomoći u prevenciji raka dojke psa.

Dakle struka preporučuje sterilizaciju pasa prije tjeranja.

Kada Se Može Obaviti Sterilizacija Pasa? Najranije Doba Za Sterilizaciju

Sterilizacija pasa može se obaviti s dva mjeseca starosti.

Ipak preporučuje se da porazgovarate s veterinarom i dobijete njegov pristanak za sterilizaciju psa. Naime u nekim slučajevima veterinari preporučuju da sterilizirate psa sa 6 mjeseci starosti. Razlog tome je veća sigurnost kućnog ljubimca prilikom anestezije.

Kod manjih psa izazovnije je i opasnije izvođenje operacija s anestezijom.

Da li se opasnost sterilizacije smanjuje ako je pas stariji i jači?

Ako mislite da se opasnost za zdravlje pasa prilikom sterilizacije smanjuje ako je pas stariji i jači tada se varate.

Veliki psi imaju veću i dublju trbušnu šupljinu, više krvi i masnoće u trbušnoj šupljini što znatno otežava postupak sterilizacije pasa i povećava rizik od nastanka komplikacija.

Zašto Bi Trebalo Sterilizirati Psa? Razlozi ZA i PROTIV Sterilizacije Pasa

Sterilizacija pasaStručnjaci često preporučuju sterilizaciju jer studije pokazuju kako sterilizacija pasa pridonosi zdravlju psa. Ipak kao kod svega postoje razlozi za i protiv sterilizacije pasa.

Razlozi za sterilizaciju pasa su:

 1. Kujica živi duže i zdravije – sterilizacija kuja pomaže kod prevencije raka dojke i infekcije maternice. Ovo su uzorci smrti kuja u 50% slučajeva.
 2. Mužjak živi duže i zdravije – sterilizacija mužjaka pomaže u prevenciji raka testisa. Ovo je vrlo ozbiljna bolest pasa i preporučuje se završiti postupak sterilizacije psa što ranije.
 3. Sprečava se ulazak u sezonu parenja – spriječit ćete neželjenu trudnoću i ciklus estrus.
 4. Pas neće lutati daleko od kuće – tijekom sezone tjeranja pasa mužjaci često odlutaju dalje od kuće u potrazi za partnericama. Rizik od ozljeda i stradavanja pasa se znatno povećava.
 5. Sprečava se agresivnost i povećano uriniranje – sterilizacija pasa doprinosi smanjenju agresivnosti i povećanog uriniranja pasa po kući.
 6. Smanjuje troškove – Sterilizacija nije besplatna zar ne? Naravno da nije ali je znano jeftinija opcija od brige za štence koji nerijetko imaju zdravstvene probleme, te zahtijevaju odlazak veterinaru.
 7. Smanjuje se prekomjerna populacija pasa – svake godine milijuni pasa su eutanazirani ili pate kao lutalice. Sterilizacija može spriječiti nastanak ovih problema.
 8. Pomažete zajednici – postoji mnogo napuštenih životinja koje izazivaju probleme poput automobilskih nesreća, ugriza ljudi i sl. Sterilizacija je bolje rješenje od neželjenih trudnoća pasa.

Razlozi protiv sterilizacije pasa:

 1. Rizik od pretilosti – sterilizirani psi često su manje aktivni, a jedu istu količinu hrane. To dovodi do pretilosti koja dovodi do bolesti zglobova, srca, artritisa i dijabetesa. Preporučuje se osiguranje dovoljne aktivnosti za sterilizirane pse, te regulacija količine hrane.
 2. Povećani rizik od hemangiosarkoma (eng. hemangiosarcoma) – hemangiosarkom je vrsta raka koja se javlja češće kod određenih pasmina poput njemačkog ovčara i zlatnog retrivera. Ipak studija pokazuje kako sterilizacija uzrokuje prekid proizvodnje određene vrste hormona što dovodi do većeg rizika za obolijevanje od ove vrste raka kod pasa.
 3. Rizik od komplikacija tijekom operacije – rizik od nastanka komplikacija operacija uvijek postoji. Iako je rizik od ozbiljnijih komplikacija smanjen na 1%, šansa da završi tragično uvijek postoji.

Dakle sami možete presuditi hoćete li sterilizirati svog kućnog ljubimca. Stručnjaci se slažu kako sterilizacija donosi ipak više koristi od nedostataka, te kako je ona dobra.

Ja također preporučujem sterilizaciju ako želite spriječiti neželjenu trudnoću  ali i prevenirati određene probleme.

Ipak pristupite tom procesu oprezno, te se svakako posavjetujte s vašim veterinarom.

Spolni Ciklusi Sezone Parenja Pasa – Detaljan Opis I Trajanje Tjeranja Psa

Spolni Ciklusi Sezone Parenja Pasa

Sezonu parenja pasa obilježava 4 spolna ciklusa. U svakom spolnom ciklusu događaju se razne fizičke i hormonalne promjene.

Tijekom sezone tjeranja pasa najvažnija su tri hormona:

 • Estrogen – pokreće sezonu parenja pasa.
 • Luteinizing ili LH – izaziva ovulaciju.
 • Progesteron – održava trudnoću.

U nastavku ćete vidjeti detaljniji opis i trajanje tjeranja psa odnosno 4 spolna ciklusa parenja pasa.

Zašto Pas Krvari? Karakteristike Ciklusa Proestrus

Prvi ciklus sezone parenja odnosno tjeranja pasa zove se proestrus. Ovaj ciklus traje otprilike 10 dana. Tijekom ovog ciklusa dolazi do vaginalnog krvarenja psa.

Ako se kuja u ovom periodu priprema za trudnoću, neće se htjeti pariti s mužjacima.

Ovo je nezgodan period za vlasnike pasa koji drže kućnog ljubimca u kući. Može se primijetiti po kući krv i vlasnici pribjegavaju raznim rješenjima kako bi kuća ostala čista. Savjet je da vlasnici postave ručnike kako bi zaštitili kućni namještaj.

Ipak najčešće vlasnici kupuju pelene za pse ili izrađuju pelene od dječjih s rupom za rep.

U redu, sada pogledajmo sljedeći ciklus tjeranja pasa i njegove karakteristike.

Kada Je Vrijeme Parenja Pasa?

Parenje pasaSljedeći ciklus je estrus i traje oko pet do devet dana. Tijekom ovog ciklusa vaš pas će biti u potrazi za mužjakom u susjedstvu.

Za vrijeme ovog estrus ciklusa pas je spreman za parenje.

Vlasnici pasa koji nisu sterilizirani, žele spriječiti neželjenu trudnoću, često pribjegavaju rješenju zaključavanja pasa u kući ili u boksu kako ne bi došlo do parenja. Da li je vaš pas imao lažnu trudnoću?

U sljedećem ciklusu tjeranja pasa saznat ćete kada i zašto nastupa lažna trudnoća kujice.

Kada Nastupa Lažna Trudnoća Kod Pasa?

Sljedeći ciklus naziva se diestrus i traje oko 10 tjedana. U ovom razdoblju tijelo kuje ponaša se kao da je trudna iako to možda nije slučaj.

U diestrus ciklusu može nastupiti lažna trudnoća psa.

Također u ovom periodu kuja počinje odbijati mužjake, a nerijetko se počinje ponašati kao majka prema drugim životinjama i igračkama. Ako je kuja trudna, završetak ovog ciklusa je porod odnosno dolazak na svijet malih štenaca.

U nastavku ćete saznati posljednji ciklus tjeranja pasa odnosno koje je razdoblje spolne neaktivnosti.

Koliko Traje Razdoblje Spolne Neaktivnosti Psa?

Posljednji ciklus naziva se anestrus (eng. anoestrus) i traje oko 15 tjedana. Ovo je razdoblje spolne neaktivnosti kod psa.

Dakle u ovom razdoblju kuja ne pokazuje interes za mužjacima.

Također kod ovog ciklusa nema hormonalnih promjena dok ne dođe ponovno do proestrus ciklusa odnosno prvog ciklusa sezone tjeranja pasa.

Do Koje Godine Života Pasa Se Ponavlja Sezona Parenja Pasa? Da Li Se Pas Prestaje Tjerati?

Koliko Dugo Traje Tjeranje PasaKod pasa nema menopauze kao kod ljudi. Kod ženke psa odnosno kujice ciklusi sezone parenja ponavljaju se tijekom cijeloga života.

Dakle pas se ne prestaje tjerati nikada.

Da li sa starenjem psa dolazi do određenih promjena?

Ipak starenjem psa dolazi do kašnjenja ciklusa proestrus odnosno krvarenja i estrus odnosno parenja. Također kastracijom možete spriječiti ciklus estrus i tako pridonijeti zdravlju vašeg kućnog ljubimca.

Mnoge studije pokazuju kako je dobro za zdravlje psa ako je kuja kastrirana prije prvog poroda odnosno mužjak kastriran prije prve sezone tjeranja.

Sada pogledajmo da li je moguće kastrirati psa tijekom tjeranja.

Da Li Je Moguće Sterilizirati Psa Tijekom Sezone Parenja? Kastracija Za Vrijeme Tjeranja Pasa

Sterilizaciju pasa moguće je obaviti i tijekom sezone parenja. Ipak to donosi nepotrebne komplikacije i veći rizik tijekom operacije.

Dakle kastracija za vrijeme tjeranja pasa je moguća ali se ne preporučuje. Zašto?

Naime ako je kućni ljubimac u sezoni parenja, tada je povećani protok krvi u maternicu i oba jajnika. Također tkivo je lomljivije, te lakše dolazi do pucanja. Obje činjenice dovode do zaključka da će krvarenje biti jače i veća je mogućnost od nastanka nepotrebnih problema.

Najčešće veterinar će odbiti sterilizaciju psa osim ako postoji izuzetno dobar razlog za kastraciju tijekom sezone parenja odnosno tjeranja pasa.

Kada je najbolje vrijeme za kastraciju?

Iz ovih razloga najbolje je da pričekate kraj sezone tjeranja pasa, te da napravite kastraciju psa 4 – 6 tjedana nakon posljednjeg ciklusa u sezoni parenja.

U redu, sada ćete saznati da li postoje testovi koji vam otkrivaju da li je vaš pas spreman za parenje.

Da Li Postoje Testovi Koji Utvrđuju Da Li je Pas Spreman Za Parenje?

Testovi Koji Utvrđuju da li je Pas Spreman za ParenjePostoje dva testa koji utvrđuju da li je pas spreman za parenje. Oba testa provode se kod veterinara.

Testovi za utvrđivanje spremnosti psa za parenje su:

 1. Papa test

Radi se o jednostavnom mikroskopskom pregledu promjena kod vaginalnih stanica. Ovo je neinvazivna metoda testiranja trudnoće kod pasa koja se koristi niz godina.

Testiranja se provode kroz nekoliko dana kako bi se otkrile promjene u stanicama i predvidjela ovulacija, te najbolje vrijeme za parenje.

Vrlo je pouzdan i često korišten test u svijetu.

 1. Testiranje razine hormona progesterona

Ovo testiranje mjeri razinu hormona progesterona u krvi. Kod nekih je psa potrebno provesti nekoliko testiranja kako bi se predvidjela ovulacija i najbolje vrijeme za parenje pasa.

Ovaj test izuzetno je precizan i poznat u svijetu.

Koji je test bolji?

Oba testa izvode se u veterinarskoj praksi. Testiranje razine hormona progesterona u krvi psa je jako dobra metoda otkrivanja perioda kada će oplodnja biti uspješna i često se koristi kada ženka psa mora putovati velike udaljenosti kako bi stigla do mužjaka.

U redu pogledajmo sada što napraviti kako bi proces parenja pasa bio uspješan.

Što Možete Napraviti Kako Bi Parenje Pasa Bilo Uspješno?

Iznenađujuće je kako su mužjaci osjetljiviji od ženka odnosno kuja tijekom sezone parenja. Kako biste osigurali uspješno parenje pasa pokušajte dovesti ženku do teritorija poznatog mužjacima.

Sezona tjeranja pasa je vrlo kritična i preporučuje se da dobro odredite optimalne dane za parenje psa. Optimalno vrijeme za parenje psa je između 10 i 14 dana za vrijeme estrus ciklusa. Ipak kod nekih psa ovulacija se može dogoditi tek tijekom 13 ili 14 dana…

…tako da se preporučuje ako je potrebno, radije provesti test i utvrditi optimalne dane za parenje pas. Uobičajeno je da se mužjak i ženka nađu dva do tri puta tijekom 10, 12 i 14 dana.

Također pitajte vlasnika psa o pojedinostima.

Kako Se Mužjak I Ženka Pasa Pare?

Genitalna anatomija mužjaka i ženke pasa je specifična. Kod parenja ženka ostaje mirna dok se mužjaku penis povećava i on za vrijeme parenja izvodi pokrete penisom.

Penis mužjaka je tijekom parenja čvrsto zadržan u vagini ženke pomoću vaginalnih steznih mišića. Ovaj čin traje od 5 do 60 minuta i može se dogoditi nekoliko puta dnevno.

Dakle veza je potrebna kako bi parenje bilo uspješno.

Tijekom parenja mužjak i ženka psa ostali su povezani. Kako razdvoji pse?

Ako tijekom parenja psi ostanu povezani nemojte ih pokušati razdvojiti. Ako pokušate razdvojiti pse situacija će se samo pogoršati, a često može doći i do ozbiljnih ozljeda.

Povezivanje je normalna situacija kod parenja pasa i važno je da mužjak i ženka ostanu smireni.

Ako psi ostanu duže vrijeme povezani, savjetuje se da pozovete veterinara.

Hoće Li Kod Ženke Psa Doći Do Menopauze?

Tijekom svog života ženka psa neće imati menopauzu.

To znači da će se kod ženke psa tijekom cijeloga života događati ciklusi sezone parenja.

Ipak kod starijih ženki nerijetko dolazi do smanjenja plodnosti. To se očituje tako da kasne ciklusi proestrus (gdje dolazi do krvarenja) i estrus (gdje dolazi do parenja). Preporučuje se da prije kastrirate kuju budući da s vremenom opasnost od neželjenih posljedica prilikom oplodnje raste, a također…

…kod starijih pasa je veći rizik od poteškoća prilikom kastracije.

Pas Ne Pokazuje Znakove Sezone Parenja Ili Preskače Ciklus Parenja

Pas Preskače Ciklus ParenjaVažno je utvrditi da li se radi o pritajenom tjeranju gdje kujica ne pokazuje znakove sezone parenja ili je kujica preskočila ciklus parenja.

Obje situacije su slične i često zbunjujuće za vlasnike psa.

Moguće je da je vaša kujica preskočila ciklus tjeranja ako ima određenu bolest:

 • Hypoadrenocorticism – nadbubrežna žlijezda ne izlučuje dovoljno hormona.
 • Hyperadrenocorticism – prekomjerno stvaranje hormona kortizola.
 • Hypothyroidism – štitnjača proizvodi nedovoljno hormona T3 i T4.

Ove bolesti nisu nimalo bezazlene i potrebno je da odvedete kućnog ljubimca veterinaru na pregled ako kujica preskoči ciklus parenja.

Razlozi zašto je kujica preskočila ciklus parenja?

Također postoji više razloga za preskakivanje ciklusa parenja kod psa. Jedan od razloga je i pothranjenost psa ili nedavan i značajan gubitak težine kod psa.

Za samo nekoliko sekundi vidjet ćete savjete kako da se ponašate kada je vaš pas u sezoni parenja.

Savjeti Vlasnicima Pasa Tijekom Sezone Parenja

Potrebno je da se brinete za vaše pse kada su u sezoni parenja. Poželjno je da održavate vaš dom čist  i uredan. Dobro je da očistite vaginalna područja psa čistom krpom i maknete krvne mrlje. Ovo je važno za zdravlje vašeg psa.

Često vlasnici psa osiguraju za kujice pelene ili stavljaju na razna područja (gdje se pas kreće) ručnike.

Tijekom tjeranja vaš će kućni ljubimac biti uznemiren tako da je poželjno da ga umirite i osigurate mu udobnost.

Ništa (1)Malo (2)Srednje (3)Dovoljno (4)Puno (5)
(6 ocjena, prosjek: 3,50 od 5)
Loading...

One thought on “Koliko Dugo Traje Tjeranje Pasa? Sezona Parenja Pasa – Kada Sterilizirati Psa

 1. Imam maltezera dobila je prvu menstruaciju stara je sedam meseci. Da li je normalno da je posle treceg dana neraspolozena tuzna,odbija hranu i slabo pije tcnost. Molimza savet. Odgovor. Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)