Kako Odabrati Psa? Najbolje Pasmine Pasa Za Djecu I Obitelj

Da li razmišljate o nabavci psa?

Zasigurno želite odabrati najbolju pasminu pasa za sebe i svoju obitelj. Kako biste odabrali najboljeg psa potrebno je da razmislite o bitnim stvarima jer će to utjecati na vašu budućnost.

Dakle ako želite odabrati psa kojeg ćete voljeti vi i vaša obitelj tada ste na pravom mjestu.

Bilo da želite psa s kojim ćete se moći igrati, koji će čuvati vas i vaš dom ili pak psa koji će biti zabavan, taj pas će postati kućni ljubimac i vaš najbolji prijatelj koji će vas uvijek voljeti. Naravno voljet će vas ako ćete se brinuti za njega.

Kako bi vam pomogao u izboru, izradio sam ovaj članak gdje vam želim pokazati:

 • Kako odabrati psa?
 • Koje su najpopularnije pasmine pasa i zašto.
 • Koje su najbolje pasmine pasa za djecu i obitelj?
 • Da li posvojiti ili kupiti psa?

Kao što vrlo vjerojatno znate, u svijetu postoji mnogo pasmina pasa. Svaka od njih je unikatna s posebnim genima koji uvjetuju njezino ponašanje i narav.

Dakle ako želite odabrati najbolju pasminu pasa za djecu, obitelj, prijatelje i sebe, važno je saznati više informacija o raznim pasminama, te sastaviti listu s popisom očekivanja od psa kojeg želite.

U nastavku slijedi kako odabrati psa.

 

Kako Odabrati Psa?

Kako odabrati psa

Kao što sam prethodno naveo postoji mnogo pasmina pasa, a kako biste odabrali najboljeg potrebno je sastaviti listu želja s popisom ponašanja vašeg budućeg psa.

Takvim pristupom pomoći ćete sebi da donesete mudriju odluku.

Želite vidjeti još savjeta kako odabrati psa? Siguran sam da da, zato ćete u nastavku vidjeti o čemu je još potrebno razmisliti prije donošenja konačne odluke o odabiru najbolje pasmine.

Pokušajte napisati koje pasmine pasa vam se sviđaju i zbog čega, a nakon toga saznajte više informacija o tim pasminama.

Također početna pitanja koja si morate postaviti su:

 1. Koji je najbolji pas za početnike?
 2. Koji je najbolji pas za djecu?
 3. Koji je najbolji pas za stan?
 4. Koji je najbolji pas čuvar?
 5. Koji je najbolji pas za vanjske prostore?

Ovisno o mjestu gdje živite, zasigurno ćete trebati promisliti o pasmini pasa koja je najbolja za stan ili za vanjske prostore. Ovdje je najvažnija činjenica aktivnost psa. Određene pasmine su puno aktivnije i kao takve nisu pogodne za čuvanje u stanu ili kući.

Određene pasmine vole društvo, dobroćudne su i vole se igrati i kao takve pogodne su za djecu i obitelj.

S druge strane postoje pasmine pasa koje vole lajati, odmarati se, zabavljati, trčati i slijediti vas gdje god pošli. Dakle svaka pasmina zasigurno nije pogodna za vas i vašu obitelj, tako da je potrebno dobro se prethodno informirati o ponašanju pasmine…

…kako biste donijeli dobru odluku i u konačnici bili sretniji vi, pas i vaša obitelj.

 

Koje Su Najvažnije Karakteristike Pasmine Pasa?

Najvažnije karakteristike pasmine pasa

Kada govorimo o karakteristikama, zasigurno već i sada imate puno karakteristika koje biste željeli da vaš budući psić ima. U nastavku vam želim pokazati najbitnije karakteristike na koje obratite pažnju prije odabira najbolje pasmine.

Karakteristike pasmine pasa:

 • Mogućnost prilagodbe malim i velikim prostorima.
 • Prijateljska nastrojenost prema drugim psima.
 • Prijateljska nastrojenost prema strancima.
 • Prijateljska nastrojenost prema djeci.
 • Zdravlje i rizici od određenih bolesti.
 • Energičnost psa (razina energije).
 • Zahtijevaju konstantno vježbanje.
 • Zahtijevaju puno ili malo pažnje.
 • Jednostavnost za početnike.
 • Veličina dlake, te linjanje.
 • Briga za cijelu obitelj.
 • Lagano ih je dresirati (Više o dresuri pasa).
 • Koliko su pametni.
 • Temperament.
 • Zaigranost.

Svaka od ovih karakteristika je pojačano izražena kod pojedinih pasmina tako da ćete ju lagano moći prepoznati. PetPoint navodi popis pasmina pasa s popisom karakteristika.

Dakle sada ste vidjeli najvažnije informacije koje su vam zasigurno proširile vidike kako odabrati psa za vas i vašu obitelj.

Za samo nekoliko trenutaka vidjet ćete kako odabrati najboljeg psa za djecu.

 

Kako Odabrati Najboljeg Psa Za Djecu?

Kako odabrati najboljeg psa za djecu

Kada odaberete najboljeg psa za djecu, najčešće ćete uzeti štenca s kojim će se dijete igrati. Ipak valja imati na umu kako štenac neće zauvijek ostati štenac već će narasti u velikog psa, te pripazite kod odabira imena za psa.

Pas je dobar za djecu jer će se dijete biti sretnije, te će se učiti odgovornosti.

Kako odabrati najboljeg psa za djecu? Pored odabira najvažnijih karakteristika potrebno je da odaberete pasminu prema željama djeteta ako je dovoljno veliko da samo prosudi.

Popularni šaptač psima Cesar, navodi određene karakteristike koje biste trebali razmotriti kod odabira najbolje pasmine psa za djecu.

Prema Cesars’s Way, potrebno je da razmotrite sljedeće:

 • Život za psa – Što ćete moći pružiti svom psu?
 • Mjesto stanovanja – Gdje živite? Ima li dovoljno prostora? Kakva je klima?
 • Briga za kućnog ljubimca – Tko će biti zadužen za brigu o psu?
 • Vaš budžet – Roditelji moraju uzeti u obzir troškove za djecu i štence odnosno buduće pse.
 • Temperament – Koji štenac bi mogao biti najbolji prijatelj vašem djetetu?

Postoje pasmine koje zahtijevaju puno brige i njege, a djeca u manjoj životnoj dobi ponekad nisu u stanju brinuti za štence, te imati toliku odgovornost.

Potrebno je i promisliti o potrebama psa odnosno količini hrane koju će pojesti štenac, a kasnije veliki pas. Također djeca ne znaju koju hranu psi mogu jesti, tako da je važno naučiti ih što smiju dati psu da jede.

Ovdje se nalazi popis najgore hrane za pse.

 

Koje Su Najbolje Pasmine Pasa Za Djecu?

Koje su najbolje pasmine pasa za djecu

Postoji mnogo pasmina pasa koje možete odabrati za djecu. Kao što je prethodno navedeno prilikom odabira najbolje pasmine potrebno je sagledati i vaše osobne mogućnosti. Ipak postoji lista pasa koje se navode kao najbolje pasmine pasa za djecu i obitelj.

Koje su najbolje pasmine pasa za djecu?

 1. Zlatni retriver
 2. Labrador retriver
 3. Pudl
 4. Beagle
 5. Mops ili Pug
 6. Irski seter
 7. Buldog
 8. Border koli
 9. Bichon Frise
 10. Mađarska vižla

Dakle sada ste vidjeli top 10 najboljih pasmina pasa za djecu. Ako odaberete bilo koju od prethodno navedenih pasmina zasigurno nećete požaliti, ali najvažnije je da ovisno o vašim preferencijama donesete najbolju odluku.

U redu, pogledajmo sada koje su najpopularnije pasmine pasa i zašto.

 

Koje Su Najpopularnije Pasmine Pasa?

Najpopularnije pasmine pasa će uvijek biti dobar odabir za kućnog ljubimca.

Mnogi budući vlasnici kućnih ljubimca koji su trenutno početnici, odabrat će pasmine pasa za koje će lagano brinuti, a s druge strane bit će dobroćudne i pametne. Priča o pasminama pasa najboljih za obitelj je najdalje otišla u Americi.

Prema American Kennel Club, u Americi su najpopularnije pasmine pasa:

1. Labrador retriver

Labrador retriver

Labrador retriver pas može težiti od 20 do 40 kg. Težina labrador retriver pasmine ovisi o spolu odnosno da li je pas ženka ili mužjak.

Temperament ovih psa je dobar tj. psi su ugodni i ljubazni.

 

2. Njemački ovčar

Njemački ovčar

Riječ je o velikoj pasmini koji su porijeklom iz njemačke. Njihova osnovna funkcija bila je čuvanje ovca, ali se danas također koriste kao psi čuvari.

Ako želite psa čuvara Njemački ovčar pas je jedna odličan izbor. Glasi za jednu od najboljih pasmina pasa za čuvanje.

 

3. Zlatni retriver

Zlatni retriver

Velika pasmina pasa koju su koristili lovci kako bi uhvatili i donijeli njihov plijen. Ova pasmina poznata je kao izuzetno energična.

Zlatni retriver pas zahtjeva puno vježbe i slovi za vrlo aktivnu pasminu pasa.

 

4. Bulldog ili buldog

Bulldog ili buldog

Buldog je vrsta pasmine pasa koja je srednjeg uzrasta i dijeli se u više vrsta. Vrste buldoga su Američki buldog, Olde engleski buldog i francuski buldog.

Ove pse odlikuje hrabrost, ali su isto tako i jako mirni.

 

5. Bigl ili Beagle

Bigl ili Beagle

Beagle spada u pasmine pasa koje su između male i srednje vrste pasmina. Ima jako dobar njuh, te su vrlo nježni i uvijek spremni za igru.

Ova pasmina pasa je također jako pametna i lagano ih je naučiti razne trikove.

 

Dakle ovo su najpopularnije pasmine pasa u Americi, a često se nalaze na popisu kao omiljena pasmina vlasnika pasa diljem svijeta.

U nastavku slijedi koje su Vam opcije za nabavu psa.

 

Da Li Udomiti Ili Kupiti Psa?

Kako nabaviti psa

Nabava novog kućnog ljubimca može biti skupo ili besplatno. Postoji više načina kako nabaviti psa. Da li ste razmišljali o udomljavanju (posvajanju) ili kupovini psa?

U nastavku više o načinima nabave psa:

 • Udomljavanje (posvajanje) psa – postoji mnogo psića koji su napušteni i kojima bi dobro došao novi dom i obitelj. Dakle opciju udomljavanja odnosno posvajanja psa bi zasigurno trebali uzeti u obzir. Također spasit ćete jedno živo biće, te se osjećati bolje.
 • Kupovina psa – jedan od najčešćih načina na koji vlasnici pasa nabave svoje kućne ljubimce je kupovina psa. Postoje mnogi trgovci koji se bave prodajom pasa tj. prodajom čistokrvnih pasmina pasa. Ako se odlučite za ovu opciju savjetujemo vam da najprije pogledate koja je cijena tog psa kako ne biste platili puno previše.
 • Darovanje psa kao poklon – mnogi vlasnici pasa imaju previše novih štenaca, a znaju da će im briga za njih kad narastu predstavljati preveliki trošak kojeg si naprosto ne mogu priuštiti tako da daruju pse besplatno. Ako želite udomiti nekog psića besplatno ovo je dobra opcija. Raspitajte se kod prijatelja, članova obitelji ili pak potražite na društvenim mrežama i drugim izvorima na internetu vlasnike koji daruju pse na poklon.

Bez obzira kako ćete nabaviti štenca ili psa, pobrinite se da će se kućni ljubimac svidjeti vama i vašoj obitelji. Ako će se svidjeti svima tada ćete svi biti sretni s novim članom obitelji.

Ako imate djecu, ona će zasigurno uživati u igri s kućnim ljubimicom.

Štenci se obično jako vežu za djecu tako da nerijetko djeca i pas završe kao najbolji prijatelji. Također, postoje i mnogi videi, priče iz života ljudi koje navode kako su kućni ljubimci spasili živote djeci.

Kada govorimo o temi kako odabrati psa za svoju obitelj…

…tada je dobro razmisliti i o aspektu da su pojedine pasmine su bolje privržene i zaštitnički nastrojene prema članovima obitelji.

Ako imate djecu, dobro je zanati kako su vrste poput…

 • Chihuahua
 • Pomeranian

…koje će i kao odrasli psi biti male i uvijek spremne za igru. Ovo su jako slatke pasmine i vrlo su popularne u svijetu kao najbolji psi za djecu.

 

Kako Odabrati Najbolju Pasminu Pasa?

Kako odabrati najbolju pasminu pasa

Postoje mnogi faktori koji mogu utjecati na vašu odluku. Ipak kada se govori o pitanju kako odabrati najbolju pasminu pasa tada je najbolje da sagledate vaš način života i odaberete najboljeg psa koji će se lagano uklopiti u vašu rutinu.

Kako biste odabrali najboljeg psa analizirajte različite pasmine.

Posjedovanje psa kao člana obitelji dokazano ima jako dobrih efekta na cijelu obitelj. Ako razmišljate o udomljavanju ili kupovini psa, zasigurno nećete požaliti ako nabavite psa.

 

Većina Pasmina Će biti Dobar Odabir

Zasigurno se pitate kako će većina pasmina pasa biti dobar odabir? Ako i samo razmišljate o nabavci psa to znači da volite i želite životinje.

Ljudi koji vole životinje brinut će se za pse i pas će vam zasigurno biti zahvalan i lojalan prijatelj.

Zapamtite da su psi vrlo pametne životinje koje vam mogu pružiti osjećaj sigurnosti, udobnosti, veselja, te razbiti monotonost u kući.

Psi su super životinje za kućne ljubimce bilo da ćete ih čuvati u kući, stanu ili vani. Odaberite najbolju pasminu za sebe i svoju obitelj ovisno o vašem životnom stilu i nećete požaliti.

 

Zahvala!

Hvala Vam što ste posjetili našu stranicu i nadamo se da ste uživali u članku “Kako Odabrati Psa“. Ako Vam je članak bio koristan i dobar podijelite ga s vašim prijateljima.

Sačuvajmo naše kućne ljubimce zdravima i veselima!

Ništa (1)Malo (2)Srednje (3)Dovoljno (4)Puno (5)
(3 ocjena, prosjek: 4,67 od 5)
Loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)