Kako Zaustaviti Lajanje Psa? Vodič Za Početnike S Problemima Lajanja Pasa

Prije nego započnemo s opisom različitih tehnika koje služe za sprečavanje lajanja psa, važno je da prvo razumijemo zašto psi uopće laju. Psi koriste lajanje kao posebni način komunikacije i služi im za više funkcija.

Postoji više vrsta lajanja. Oni su popraćeni određenim razlozima zašto psi laju.

Za samo nekoliko sekunda saznat ćete zašto pas laje.

 

Zašto Pas Laje?

Zašto pas lajeNajčešći razlozi za lajanje psa su:

 1. Lajanje kao pozdrav – psi ponekad laju kao znak pozdrava. Ovu vrstu lajanja psa karakterizira i opušteno tijelo, te mašući rep.
 2. Lajanje kao znak teritorijalne kontrole – kada psi primijete ljude, druge pse ili životinje koje se približavaju ili ulaze u njihov teritorij, tada reagiraju s prekomjernim lajanjem.
 3. Lajanje za privlačenje pozornosti – ponekad pas laje kako bi vam dao znak da traži pozornost. Također ovom vrstom lajanja psi traže od vlasnika zadovoljavanje potrebe za hranu ili pak igru.
 4. Odgovor na lajanje – kada neki drugi pas laje, tada kao odgovor vaš pas počinje lajati. Često u ovim slučajevima nastaje lavež pasa.
 5. Lajanje na alarm ili buku – psi laju kada čuju buku ili vide nešto intrigantno.
 6. Lajanje kao znak frustracije – prekomjerno lajanje često je znak frustracije psa. Postoje mnogo razloga za frustraciju, a najčešći su ograničenost ili izdvojenost od drugih pasa ili osoba.
 7. Kompulzivno lajanje – kada psi trče tamo-amo i laju to rade iz anksioznosti.

 

Ako ste vlasnik psa ili ste promatrali druge pse koji laju, zasigurno ste upoznati s barem jednim razlogom koji je prethodno navede. Zar ne?

Važno je poznavanje razloga zašto psi laju kako biste mogli prepoznati motivaciju za lajanje, te odabrati najbolji pristup rješavanju problema lajanja psa.

Prilikom korištenja određenih tehnika valja napomenuti kako je potrebno strpljenje. Uspjeh zasigurno nećete postići preko noći, te je potrebno mnogo strpljenja i vremena za postizanje odličnih uspjeha.

U redu sada ćete vidjeti 9 načina kako zaustaviti lajanje psa.

 

9 Načina Kako Zaustaviti Lajanje Psa

Kako zaustaviti lajanje psaAko očekujete da pas nikad ne laje to je kao da očekujete da malo dijete nikada ne plače. Ipak kada pas laje prekomjerno tada to postaje problem.

Kada ste otkrili razlog zbog čega pas laje, možete započeti s tehnikama za rješavanje problema prekomjernog lajanja kod pasa.

Postoji 9 načina kako zaustaviti lajanje psa:

 

1. Maknite motivaciju za lajanje

Pas ne laje ako iza toga ne stoji motivacije odnosno nagrada za ovakvo ponašanje. Prvi korak koji je potrebno napraviti je promatrati psa i utvrditi razlog zbog čega laje i ukloniti motivaciju.

Ponekada s uskraćivanjem motivacije postignete i prestanak lajanja.

Kako zaustaviti lajanje psa uskraćivanjem motivacije? Npr. ako pas laje na prolaznike ili druge pse koje vidi iz vaše kuće, jednostavno spustite zastore na prozoru ili uskratite psu prilaz toj sobi.

Ako pak pas laje na prolaznike iz vašeg dvorišta, tada ga dovedite u kuću.

 

2. Naučite psa „Tišina“ naredbu

Jedna od često korištenih tehnika je treniranje psa. Vašeg psa možete naučiti kada smije i kad ne smije lajati.

Pustite psa da zalaje 2 – 3 puta i tada mu stavite ukusnu poslasticu na nos nakon čega on prestaje lajati i počinje njuškati poslasticu. Kada kažete psu da zalaje i on izvrši radnju, nagradite ga s poslasticom.

Nakon nekoliko ponavljanja pas će naučiti naredbu za lajanje a sada slijedi naredba za prestanak lajanja.

Odvadite psa u mirnu okolinu bez buke.

Kažite mu naredbu za lajanje i kada počinje kažite mu da prestane lajati npr „Tišina“ i stavite mu ukusnu poslasticu na nos. Nakon nekog vremena pas će naučiti ovu naredbu.

Sljedeći izazov je da ponovite trening i naučite psa naredbu za prestanak lajanja u okolini s distraktorima odnosno u stvarnoj situaciji. Npr. ako pas laje kada netko dolazi na vrata, to je znak da je na teritorij ušao uljez.

Primijenite tehniku treninga kako bi i ovdje pas zapamtio „Tišina“ naredbu.

 

3. Osigurajte vašem kućnom ljubimcu dovoljno fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost psa na dnevnoj bazi će umoriti vašeg psa. Umoran pas je dobar pas s obzirom na problem s lajanjem. Ako kućni ljubimac ima dovoljno fizičke aktivnosti, smanjuje se vjerojatnost od lajanja psa zbog dosade i frustracije.

Dobar oblik fizičke aktivnosti psa je šetnja, trčanje i igra.

Kako zaustaviti lajanje psa? Preporučujemo vam da naučite psa određenu igru poput hvatanja lopte ili igranja s igračkama.

 

4. Barijere vidokruga

Kako biste otklonili trigere koristite barijere koje priječe vidokrug psa. Koristite se barijerama unutar i izvan kuće.

Kako zaustaviti lajanje pasa barijerama vidokruga? Npr. ako vaš pas laje na susjedovog ili susjedov na vašega, postavite ogradu kako ga uopće ne bi vidio i…

…percipirao kao prijetnju teritoriju.

 

5. Trenirajte razne naredbe i koristite ih kao distrakciju

Unatoč svim tehnikama i uređajima koje možete koristiti, najbolji način za postizanje boljih rezultata je trening. Trenirajte psa razne naredbe koje možete koristiti kao distrakciju od neželjenih aktivnosti pa tako i lajanje psa.

Mnogi profesionalni treneri koriste ovu tehniku distrakcije raznim naredbama kako bi zaokupili pse aktivnostima i odvratili ih od neželjenih aktivnosti poput lajanja.

Kako zaustaviti lajanje psa pomoću naredba distrakcije? Npr. naučite ga naredbe “dođi”, “lezi”, “sjedni” i sl.

Kada se javlja prekomjerno lajanje, primijenite neku od naredba distrakcije.

 

6. Navedite psa da nauči način reagiranja na izvor lajanja

Lajanje psaKako biste potaknuli psa da nauči kako reagirati na izvor lajanja, najčešće prijetnja, potrebno ga je prvo udaljiti na distancu na kojoj ne laje. Zatim započnite s približavanjem.

Dajte psu nagrade kako se kreče prema izvoru.

Kada se pas odmakne prestanite s nagradama. Nemojte očekivati odmah odlične rezultate. Ovu tehniku je potrebno ponavljati nekoliko dana pa čak i tjedana kako bi pas počeo percipirati prijetnju bez lajanja.

Ono što želite postići je da pas zna koji je neprihvatljiv a koji prihvatljiv način reagiranja na ovaj izvor odnosno ovu vrstu prijetnje.

 

7. Ignorirajte lajanje

Ponekad je potrebno ignorirati lajanje psa do razine kada on prestane lajati. Ova tehnika koristi se najčešće kada vaš pas laje jer zahtjeva pažnju.

Na ovaj način pas će vidjeti kako ne postiže pažnju već samo stvara buku i prestati.

Ova tehnika radi se tako da ne…

 • razgovarate,
 • dodirujete,
 • i gledate

…psa dok laje. Kada prestane lajati nagradite ga. Kako bi ova metoda bila uistinu djelotvorna morat ćete pričekati dok pas ne prestane s lajanjem, a kod nekih slučaja to potraje. Ako imate ovakav problem savjetujem vam da okrenete leđa psu dok laje i ignorirate ga sve dok ne prestane s lajanjem, a…

…nakon toga ga nagradite s ukusnom poslasticom i pažnjom.

 

Što napraviti kada pas cvili, laje i plaće noću?

Psić ili štene koje cvili, laje i plaće noću to radi jer želi vašu pažnju. Lajanje psa po noći je ujedno i primjer kada je ova tehnika izuzetno djelotvorna.

Dakle ako tražite načine

 • Kako zaustaviti lajanje psa po noći?
 • Kako spriječiti lajanje malog psa noću?
 • Kako zaustaviti cviljenje i plač psića noću?

…tada svakako isprobajte ovu tehniku. Ako ne djelujete tada će situacija biti samo gora. Najbolje što možete napraviti je kombinacija tehnike ignoriranja i naredbe „tišina“.

Dakle prvo dođite do psića dajte mu naredbu, a zatim ga ignorirajte dok ne prestane lajati i potpuno se umiri.

Tada ga nagradite ukusnom poslasticom i pažnjom.

 

8. Pas ima mirnu zonu (izolacija psa)

Ako vaš pas laje kada odlazite na posao, to je primjer anksioznosti. U ovom slučaju izuzetno uspješna tehnika je da izolirate psa u mirnu zonu. Mirna zona vašeg psa obvezno se mora nalaziti dalje od glavnog ulaza u kuću.

Najčešće su mirne zone u spavaćoj sobi, spremištima i sl.

Ponekad nemate dovoljno prostora kako bi pas imao mirnu zonu.

 

Što napraviti ako živite u manjem prostoru?

Ako nemate mjesta za izolaciju psa u posebnoj sobi možete se poslužiti pregradama. Pregradite određeni prostor kako bi pas imao ograničenu vidljivost dok odlazite.

Nemojte raditi!

Nemojte zatvoriti psa u kutiju u kojoj nema zraka i svijetla. Postoje drugi načini da naučite psa da ne laje i nikako nema potrebe za ovime.

Sada slijedi posljednja tehnika koja uključuje posebne uređaje.

 

9. Uređaji koji sprečavaju lajanje psa

U svijetu postoje uređaji koji na nježan i prihvatljiv način efikasno sprečavaju lajanje psa.

Primjer je ultrazvučni uređaj protiv lajanja psa koji prilikom lajanja psa emitira zvuk koji je neugodan za psa. Sljedeći primjeri su razne ogrlice koje se ponašaju kao šokeri i sprej koji se oslobađa prilikom lajanja.

Sada čete vidjeti nekoliko savjeta što trebate raditi kako biste imali uspjeha s rješavanjem problema lajanja psa.

 

Kako Spriječiti Lajanje Psa?

Kako Spriječiti Lajanje Psa

Lajanje je prirodan način komunikacije kod pasa, ali ponekad ono postaje prekomjerno i kao takvo problem.

U narednom dijelu vidjet ćete nekoliko savjeta kako spriječiti lajanje psa.

Kako biste spriječili lajanje psa:

 1. Osigurajte dovoljno fizičke aktivnosti za vašeg kućnog ljubimca – Pretjerano lajanje psa često je uzrokovano zbog premale fizičke aktivnosti psa odnosno viškom energije. Problem višak energije najlakše je riješiti aktivnostima poput trčanja, igranjem igra ili druženjem s drugim psima u psećim parkovima.
 2. Budite mirni kada pokušavate zaustaviti psa da laje – na psa prelazi vaša energija. Kada ste smireni i pas je smireniji. Znam da nije uvijek lako zadržati frustraciju kada pas prekomjerno laje. Ipak pokušajte se suzdržati od frustracije i agresivnosti jer ta energija prelazi na psa, a tada su izgledi za ispravak neprimjerenog ponašanja psa smanjuju.
 3. Potražite profesionalnu pomoć – imati psa je odgovornost koju ste preuzeli prilikom odabira psa i uzimanja u vaš dom. Ako vam ne uspijevaju prethodno navedene tehnike za ispravak prekomjernog lajanja psa, savjetujemo vam da zatražite profesionalnu pomoć. Postoje mnogi stručnjaci koji vam mogu pomoći ispraviti neprimjereno i prekomjerno lajanje psa.

 

Savjeti Koji Mogu Pomoći kod Prekomjernog Lajanja Pasa

Prekomjerno lajanje pasaKada pas laje prekomjerno to postaje problem za vas i susjede ako se nalazi u kući ili izvan nje. Svaki problem ima svoje rješenje ako upotrijebite dobru metodu i pristupite mu planski i pažljivo.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji mogu pomoći kod prekomjernog lajanja pasa:

 • Ako vaš pas laje glasno zbog straha, možete zatražiti profesionalnu pomoć veterinara kako bi ga umirio.
 • Ako pas laje kada netko dolazi k vama, zamolite goste da ignoriraju psa kada ulaze u kuću, a psu ponudite neku distrakciju.
 • Ako pas laje na TV, ponudite mu distraktore poput igrački ili mu zadajte neke naredbe „Sjedni“, „Lezi“ i sl.
 • U autu imajte posebni kutak za psa na stražnjem dijelu automobila kada putujete s njim kako ne bi lajao zbog straha ili frustracije.

 

Kako Zaustaviti Lajanje Susjedovog Psa?

Riješiti problem lajanja psa može biti izazovno za početnike. Naime potrebno je ispraviti ponašanje psa kojemu je to zapravo prirodni način komunikacije. Također izvor problema ponekad nije vaš pas već pas od vašeg susjeda.

Ako se vlasnik brine za svog kućnog ljubimca tada ili neće doći do ovog problema ili će ga pokušati ispraviti. U nastavku slijedi nekoliko savjeta ako imate problem s lajanjem susjedovog psa.

Kako zaustaviti lajanje susjedovog psa?

 1. Ako pas pripada susjedu, prvo popričajte sa susjedom tako da mu ponudite nekoliko savjeta da riješi problem prekomjernog lajanja.
 2. Ako pas laje svaki puta kada uđete vi ili vaš pas u dvorište, možete blokirati pogled ogradom prema vama.
 3. Ako vas susjedov pas tretira kao prijetnju njegovom teritoriju, sprijateljite se s njima. Pitajte susjeda da li se možete igrati malo s njegovim psom. Dobar savjet je da donesete susjedovom psu hranu ali ne bez susjedovog znanja (upitajte susjeda da li pas smije jesti tu hranu kako ne biste naškodili zdravlju psa).
 4. Pas često laje na vas u vašem dvorištu jer nije naviknut na vaše prisustvo. Ako je to slučaj provodite više vremena u vašem vrtu, voćnjaku, dvorištu i sl. kako bi se pas naviknuo na vaše prisustvo.
 5. Koristite ultrazvučni uređaj protiv lajanja na daljinu koji prilikom lajanja psa emitira zvuk koji je neugodan za psa.
 6. Ponudite susjedu pomoć poput dresiranja, pozivanja stručnjaka, kupnje uređaja za prestanak lajanja i sl.
 7. Ako vlasnik ne mari za psa, napišite službeni prigovor na buku.

 

Vrste Uređaja Protiv Lajanja Psa – Top 3 Uređaja Protiv Lajanja Pasa

Uređaji protiv lajanja psaUređaji protiv lajanja psa dolaze u raznim tipovima. U svijetu postoji mnogo različitih uređaja, ali postoje tri principa rada.

Top 3 uređaja protiv lajanja pasa su:

1. Ultrazvučni uređaji protiv lajanja

Ovi uređaji mogu biti u izvedbi ogrlice ili pak zasebnih uređaja. Glavna teorija koja stoji iza ovih uređaja je odvratiti psa od lajanja.

Princip rada svodi se na otkrivanje izvora lajanja pomoću senzora i emitiranje ultrazvučnog zvuka koji je vrlo visok i čuju ga psi.

Zvuk je neugodan za psa i on prestaje lajati.

Ako pak pas nastavlja lajati, ultrazvučni uređaj protiv lajanja će pojačati zvuk do razine koja je sigurna za pse.

 

2. Ogrlice protiv lajanja

Ogrlice protiv lajanja psa su izuzetno efikasni uređaji protiv lajanja psa.

Dolaze u dvije izvedbe:

 • Ultrazvučne ogrlice– emitiraju ultrazvučnog zvuk.
 • Električne ogrlice – prilikom lajanja emitiraju električni impuls koji iznenađuje psa i sprečava ga da laje.

Najviše kontroverze izazivaju električne ogrlice protiv lajanja. Zašto?

Naime moderne električne ogrlice puno su humanije od prethodnih izvedbi i imaju ograničene jačine električnih impulsa.

Ipak ove ogrlice dokazano:

 • Mogu potaknuti psa na agresivnost
 • Mogu preplašiti pse

Iako su ogrlice protiv lajanja korisne pogotovo u dresuri ne preporučuje ih se koristiti. Naime ultrazvučna ogrlica, a još više električna ogrlica nanose psu bol. Postoje razne druge tehnike i metode, tako da nikako ne preporučujemo ovakve ogrlice.

Pogledajte moj članak kako dresirati psa u kojem navodim 13 savjeta profesionalnih trener pasa i izbjegnite bilo kakve bolne i nepotrebne metode dresiranja.

 

3. Sprej za prestanak lajanja psa

Postoje uređaji poput sprejeva koji su neugodni za psa, a aktiviraju se prilikom lajanja.

Ovi sprejevi za prestanak lajanja pasa dolaze u dvije izvedbe:

 • Sprejevi od citrusa – U ogrlici za pse se nalazi sprej od citrusa koji je neugodan za psa.
 • Sprejevi s vodom – bolje opcije a opet učinkovite su sprejevi s vodom.

Sprejevi u ogrlicama za prestanak lajanja psa su učinkoviti. Ipak postoje slučajevi u kojima se psi priviknu na ove uređaje, te ih pokušaju isprazniti. Nakon što ogrlice postanu prazne, psi nastavljaju prekomjerno lajati.

 

Zaključak

Lajanje psa može biti veliki problem ako pas laje prekomjerno.

U ovom članku vidjeli ste:

 • Top 9 načina kako zaustaviti lajanje psa
 • Kako spriječiti lajanje psa?
 • Savjete koji pomažu kod prekomjernog lajanja pasa
 • Kako zaustaviti lajanje susjedovog psa?
 • Veste Uređaja Protiv Lajanja Psa

Dakle kao što ste vidjeli, prvo je potrebno utvrditi razlog zašto pas laje kako biste odabrali najbolju tehniku za rješavanje problema. Kako biste zaustavili lajanje psa možete…

….koristi kombinaciju tehnika kako biste imali bolje rezultate.

Također postoje i uređaji koji se u svijetu koriste kao pomoć u dresuri pasa, ali ih i koriste vlasnici kako bi spriječili lajanje.

Moj savjet je da koristite način koji vama najviše odgovara, ali neka on bude humaniji kako biste bili sretniji i vi i vaši kućni ljubimci.

Ništa (1)Malo (2)Srednje (3)Dovoljno (4)Puno (5)
(2 ocjena, prosjek: 4,00 od 5)
Loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)