11 Simptoma Da Vaš Pas Ima Gliste | Kako Se Riješiti Glista Kod Pasa?

Gliste Kod Pasa

Psi su zasigurno jedni od najomiljenijih kućnih ljubimca u svijetu. Neki ljudi vole pse zato što su slatki, drugi ih vole jer su super prijatelji, a neki ih pak žele jer su super čuvari.

Psi su zasigurno nevjerojatne životinje koje žive s ljudima već stotinama godina.

Povijest čovječanstva ispisana je zajedno sa psima kao kućnim ljubimcima i zato moramo naučiti kako dobro brinuti o njima. Kao i svako drugo živo biće, psi zahtijevaju brigu kako bi ostali u dobroj formi odnosno kako bi ostali zdravi.

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca  zasigurno vas zanima više o jednom od najčešćih problema kod pasa, a to je problem glista kod pasa.

U ovom članku vidjet ćete:

 • 11 simptoma da pas ima gliste
 • Kako se riješiti glista kod pasa?
 • Kako se riješiti glista kod štenca?
 • 9 prirodnih lijekova protiv glista kod pasa

Saznat ćete i mnogo više kroz članak. Ovdje smo pripremili za vas sve što trebate znati o glistama i problemu glista kod pasa.

Ako imate kućnog ljubimca tada je on zasigurno dio vaše obitelji i zasigurno želite da on živi bez parazita. Zar ne?

U redu krenimo s pogledom na 11 simptoma da vaš pas ima gliste.

 

11 Najčešćih Simptoma Da Pas Ima Gliste

simptomi da pas ima glistePrva stvar koju je potrebno znati je da li vaš pas ima gliste ili ne.

Kao i kod svake bolesti, zaraze ili problema s zdravljem, uvijek postoje simptomi. Prepoznavanje simptoma može pomoći kod liječenja, a ponekad i kod prevencije.

U nastavku slijedi 11 najčešćih simptoma da pas ima gliste:

 1. Najuočljiviji simptom da pas ima gliste je ako vidite gliste u izmetu ili dlaci.
 2. Ako se vaš pas prekomjerno češka ili ima neki kožni problem.
 3. Dlaka psa nije više onako sjajna, gusta kao prije odnosno dlaka mu ne izgleda
 4. Ako vaš kućni ljubimac odjednom izgubi puno kilograma to može biti znak da ima gliste u trbuhu.
 5. Zbog prisustva glista pas ponekad prestaje u potpunosti jesti ili jede manje svaki dan.
 6. Jedan od znakova prisustva glista kod psa je i veći trbuh.
 7. Vaš kućni ljubimac može pokazivati znakove slabosti. Dakle nije više energičan odnosno aktivan kao prije.
 8. Dijareja odnosno proljev je također simptom prisustva glista kod pasa.
 9. Povraćanje kod psa je također ponekad znak da ljubimac ima gliste ili drugu vrstu bolesti. Svakako savjetujemo da odvedete psa na pregled ako povraća.
 10. Ako vaš kućni ljubimac trlja stražnjicom o pod.
 11. Ako vaš pas često kašlja.

 

Prema Cesar’s Way, „Prisutnost glista kod pasa je jedan od najčešćih uzroka bolesti pasa.“ Dakle ako se jedan od prethodno navedenih simptoma prisutnosti glista kod pasa pojavi potrebno je da poduzmete odgovarajuće korake kako biste očuvali zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

Uvijek preporučujemo da prevenirate probleme.

Ipak ponekad je to prekasno i tada će vam poznavanje i razumijevanje simptoma i promjena u ponašanju psa pomoći da detektirate probleme u ranim fazama.

Također za pomoć se uvijek možete obratiti veterinaru. Veterinari su stručnjaci koji će vam pružiti stručne savjete i potrebnu pomoć ako je potrebno.

Savjetujemo da uvijek imate zapisan broj veterinarske stanice, za svaki slučaj.

 

Koje Su Vrste Glista Kod Pasa? 5 Vrsta Glista

Koje su Vrste Glista kod PasaPostoji više vrsta glista kod pasa. Ovisno o vrsti glista koje su prisutne kod vašeg psa, potrebno je primijeniti odgovarajuću terapiju.  U nastavku slijedi 5 vrsta glista kod pasa.

Koje su vrste glista kod pasa?

1. Askaridi ili Toxocara canis (eng. Roundworms)

Jedna od najčešćih vrsta glista su askaridi. Gotovo svi psi postanu zaraženi ovom vrstom glista. Askaridi narastu do 18 cm i boja im je bijelo žuta.

Psi se zaraze ovim glistama prilikom rođenja tijekom dojenja ili kasnije preko divljih životinja koje psi jedu poput miševa. Simptomi prisustva glista su proljev, povraćanje, gubitak težine, loš izgled dlake psa (nije sjajna i gusta)…

…i kašljanje ako su dospjeli u pluća.

2. Trihuride ili Trichuris vulpis (eng. Whipworms)

Vrsta gliste koja naraste do nekoliko centimetara. Simptomi su upala crijeva, proljev, dehidracija, anemija i gubitak težine. Psi se zaraze ovom vrstom gliste preko zagađene tvari poput hrane i vode.

3. Trakavice ili Dipylidium caninum (eng. Tapeworms)

Trakavice se najčešće pričvrste i žive u crijevima psa.

One su bijelo ružičaste boje i mogu narasti do 45 cm. Mogu se primjetiti u izmetu psa kao mali bijeli komadići koji predstavljaju segmente trakavice. Jedan od simptoma je i kada pas liže anus ili trlja stražnjicom o pod zbog svrbeža.

Ova vrsta gliste najčešće prenose buhe. Isto tako pas se može zaraziti trakavicama preko posrednika tako da pojede životinju koja je zaražena.

4. Ankilostomia ili Ancylostoma caninum (eng. Hookworms)

Ova vrsta gliste je bijelo crvene boje. Posljedice zaraze štenaca ovim glistama mogu biti fatalne. Ipak ankilostomia gliste žive u tropskim krajevima (npr. Šri Lanka, Malezija) jer im je potreba visoka temperatura.

Štenci se zaraze najčešće tijekom dojenja, a odrasli psi prodiranjem larve preko kože pasa.

Najveća prisutnost ovih glista je u kontaminiranoj vodi i okolišu.Simptomi zaraze psa su oslabljeni apetit, kašljanje psa ako ličinke ulaze u pluća, tamna stolica, dijareja i zatvor.

Izuzetno su opasni i nerijetko izazivaju smrt pasa ako se pas odmah ne liječi.

5. Dirofilaria immitis (eng. Heartworms)

Vrsta gliste koja se javlja kao parazit kod mnogih životinja poput pasa, mačka, vukova, lisica itd. Ove gliste borave u plućnom sustavu ili u srcu i uzrokuju oštećenje plućnog tkiva. Uzrokuju ozbiljne probleme kod životinja, a ponekad i zatajenje srca životinje.

Naraste do 30 cm,a otkrivaju se testovima poput vađenja krvi i rengenski pregled.

 

Dakle potrebno je poznavanje simptoma i vrsta glista kako biste ih detektirali i mogli primijeniti odgovarajuću terapiju odnosno liječenje koje će imati najviše učinka.

Kod svih pasa ali posebno kod štenca izuzetno je važno da ih detektirate na vrijeme i odvedete veterinaru. Sljedeći korak je liječenje.

U samo nekoliko sekundi saznati čete kako se riješiti glista kod pasa.

 

Kako Se Riješiti Glista Kod Pasa?

Kako se riješiti glista kod pasa

Kako i kod većina problema sa zdravljem životinja i ovdje postoji nekoliko načina kako se riješiti glista kod pasa.

To podrazumijeva razna rješenja s obzirom na vrstu glista koja je prisutna kod vašeg kućnog ljubimca.

Dakle, kako se riješiti glista kod pasa?

1. Pomoću lijekova protiv glista i parazita kod pasa – ovi lijekovi uključuju injekcije i tablete za gliste. Ipak najčešće se koriste tablete za gliste kod pasa koje možete kupiti u raznim dućanima za kućne ljubimce i kod veterinarskih stanica. Tablete za gliste kod pasa su bezopasne za pse i koriste se često i kao prevencija.

2. Operacije – ovisno o vrsti glista i ozbiljnosti situacije, stručnjak odnosno veterinar odlučuje koji je najbolji tretman za vašeg kućnog ljubimca. Ponekad se odlučuju za posebne i jake lijekove, a ponekad na operacije.

3. Kućni pripravci protiv glista kod pasa – kućni pripravci ponekad djeluju, a ponekad ne. Vlasnici kućnih ljubimaca rijetko se odlučuju za ovakvu vrstu rješenja budući da su tablete za gliste jeftine i nema potrebe za eksperimentiranjem. Također ponekad se kućni pripravci rade na isti način kao i profesionalna rješenja.

 

Što nikako ne smijete napraviti?

Svaka metoda ima svojih prednosti i nedostataka, ali koriste se u svijetu kako bi se pomoglo našim kućnim ljubimcima. Najgore što možete napraviti je gledati vašeg psa kako pati i ne činiti ništa.

Saznali ste tri načina kako se riješiti glista kod pasa i svako od njih ne zahtijeva velika financijska sredstva, a pomažu vašem kućnom ljubimcu.

U redu pogledajmo sada kako se riješiti glista kod štenca u 3 koraka.

 

Kako Se Riješiti Glista Kod Štenca U 3 Koraka?

Kako se Riješiti Glista kod ŠtencaKao što veliki psi mogu biti zaraženi glistama tako i mali štenci mogu nerijetko imati ove parazite.

Točnije paraziti kod štenaca su znatno opasniji nego kod odraslog psa.

Stoga je važno da pripazite na znakove koji pokazuju prisutnost parazita kod malih štenaca. Ponekad gliste kod štenaca mogu završiti smrtnim posljedicama. Što prije otkrijete problem, prije možete djelovati i spriječiti neželjene posljedice. Zato pogledajmo:

Kako se riješiti glista kod štenaca u 3 koraka?

#1 Korak: Uočite simptome i djelujte brzo. Obratite pozornost na ponašanje štenaca dok su još maleni. Kao što je navedeno ponekad se paraziti mogu prenijeti s majke na štence i u ranim fazama štenci su najranjiviji.

#2 Korak: Odvedite štence veterinaru. Svakako preporučujemo da odvedete štence na pregled kod veterinara. Ako veterinar otkrije gliste kod štenaca on će svakako bolje znati što poduzeti i kako postupiti u najboljem interesu za zdravlje štenaca.

#3 Korak: Postoje lijekovi protiv glista kod štenaca koji se mogu naći u tekućem obliku ili u obliku tableta. Raspitajte se kod veterinara o najboljem lijeku, uputama za korištenje i nuspojavama koje lijek može prouzrokovati.

 

Da li postoji još nešto što je potrebno znati?

Kod mnogih lijekova potrebno je ponavljati proceduru. Dakle morat ćete dati štencima nekoliko puta lijek. Kasnije je potrebno kao prevenciju koristiti tablete protiv glista kod pasa barem 2 puta godišnje.

Također postoje mnogi prirodni lijekovi koje možete koristiti kako bi se riješili glista kod štenaca i pasa.

 

Prirodni Lijek Protiv Glista Kod Pasa – 9 Prirodnih Lijekova Protiv Glista Kod Psa

Gliste kod pasa
Prirodni lijekovi protiv glista kod pasa su vrlo efikasni ali ponekad mogu imati štetne posljedice za vašeg kućnog ljubimca. Potrebno je ne pretjerivati u količini, a svakako se preporučuje konzultiranje veterinara prije njihove upotrebe.

Prirodni lijek protiv glista kod pasa:

 • Klinčići – klinčići u obliku praha ili ulja mogu se dati kućnom ljubimcu jednom dnevno kako bi se riješili problema glista kod psa. Nemojte davati klinčiće dulje od 7 dana.
 • Pšenične klice – dobre protiv glista ali valja oprezno s njima. Preporučuje se davanje malih količina kako bi se vidjela reakcija vašeg ljubimca na ovaj lijek. U nekim slučajevima zna se pogoršati situacija.
 • Sjemenke bundeve – sjemenke bundeve sadrže kemikalije koje uzrokuju neaktivnost glista i često se primjenjuju kao prevencija.
 • Češnjak – ima prirodne anti parazitska svojstva ali u većim količinama je toksičan za pse i uzrokuje anemiju. Često se primjenjuje u vrlo malim količinama, usitnjen kao dodatak prehrani kroz dan.
 • Ananas – sadrži enzime koji su efikasan lijek protiv glista kod pasa u crijevima. Ipak ananas nije poželjan u prehrani psa tako da je potrebno davati ga u malim količinama kod obroka.
 • Mrkva – nasjeckana mrkva pomiješana sa psećom hranom također je dobar prirodni lijek protiv glista kod pasa.
 • Papaya i Smokve – enzimi koji se mogu naći u papayama i smokvama pomažu da se riješite glista kod psa.
 • Post – jedna od drastičnijih mjera jest post vašeg kućnog ljubimca. Naime ako jednom tjednom ne dajete psu jesti 24 sata, tada ćete pospješiti izlučivanje glista jer gliste bez hrane ne mogu preživjeti.
 • Crni Orah – vrlo je moćan lijek protiv glista jer sadrži tanin. Ipak u većim količinama ima neželjene posljedice i uzrokuje proljev, povraćanje, i gastritis kod psa. Koristi se kod težih parazitskih slučaja ali pod nadzorom stručnjaka.

Prije korištenja bilo kakvih kućnih pripravka ali i profesionalnih lijekova savjetujemo vam da posjetite veterinara i raspitate se o preporukama.

Kućni pripravci često djeluju ali ponekad imaju i opasne nuspojave i zato je najpametnije konzultirati stručnjaka.

 

Kako Psi Dobiju Gliste?

Kako psi dobiju glisteKako psi dobiju gliste prvenstveno ovisi o vrsti glista. U prethodnom dijelu vidjeli ste 5 vrsta psećih glista, a sada ćete vidjeti kako se psi zaraze njima.

Kako psi dobiju gliste?

1. Kako psi dobiju askaridi gliste (Toxocara canis ili eng. Roundworms)?

Pas ih dobije tijekom trudnoće, dojenja ili je izvor zaraze izmet. Psi ih mogu dobiti i preko drugih zaraženih životinja poput miševa.

2. Kako psi dobiju trihuride gliste (Trichuris vulpis ili eng. Whipworms)?

Najčešći izvor zaraze ovom vrstom glista je zagađena voda, hrana ili pak tlo.

3. Kako psi dobiju trakavice (Dipylidium caninum ili eng. Tapeworms)?

Izvor zaraze trakavicama su buhe. Buhe tijekom uboda psa također prenose i trakavice. Za više o buhama pogledajte članak buhe na psu.

4. Kako psi dobiju ankilostomia gliste (Ancylostoma caninum ili eng. Hookworms)?

Izvor zarza često je tlo. Kada se pas prolazi, valja se ili  njuši izmet ili kontaminiranu zemlju, tada se zarazi ovom vrstom glista. Ankilostomia glista može prodrijeti kroz kožu psa i doći do crijeva.

5. Kako psi dobiju dirofilaria immitis gliste (eng. Heartworms)?

Komarci su često prijenosnici ove vrste glista. Tijekom uboda, komarci mogu prenijeti i gliste na psa.  

 

Što ponajviše utječe na zaraze i zdravlje kućnog ljubimca?

Uvjeti života, hrana koju pas jede i životinje koje se nalaze oko psa utječu na zdravlje vašeg psa. Kako biste prevenirali zaraze i probleme sa zdravljem kućnog ljubimca…

…pobrinite se da pas ima dobre uvjete života.

 

Zaključak

Gliste kod pasa nisu nikakva rijetkost. Ako ste vlasnik psa zasigurno ste se susreli s problemom glista. Zar ne?

U ovom članku sada znate više o glistama kod pasa točnije:

 • Kako psi dobiju gliste?
 • Koji su simptomi da pas ima gliste?
 • Kako se riješiti glista kod pasa?

Vidjeli ste da postoje profesionalni lijekovi, ali i domaći pripravci koji se također mogu koristiti kako bi ste pomogli vašem kućnom ljubimcu.

Sva rješenja su jeftina i tako da se ne trebate bojati velikih troškova.

Posljednji savjet je da se pobrinite za svoje kućne ljubimce i osigurate im dobre uvjete života što će prevenirati razne bolesti pasa i pridonijeti zdravlju vašeg psa.

Ništa (1)Malo (2)Srednje (3)Dovoljno (4)Puno (5)
(2 ocjena, prosjek: 3,00 od 5)
Loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)